ساخت قالب تزریق پلاستیک

امروزه استفاده از قطعات پلاستیکی و ساخت قالب تزریق پلاستیک در صنایع مختلف مانند صنعت خودرو، لوازم پزشکی، لوازم خانگی، صوتی و تصویری، آشپزخانه‌ها، اسباب بازی‌ها و ... رواج بسیار بالایی پیدا کرده است. برای ساخت و تولید قطعه پلاستیکی از قالب تزریق پلاستیک استفاده می‌شود. اساس کار این قالب‌ها به گونه‌ای است که ابتدا مواد پلاستیکی در دستگاه تزریق پلاستیک ذوب می‌شود، سپس با فشار به درون قالب تزریق می‌شود. پس از اینکه مواد شکل قالب را به خود گرفت، سرد و جامد می‌شود و از قالب خارج می‌گردد.

شرکت اروند نگر ارشد با بهره‌مندی از متخصصان با تجربه قالب سازی امکان ساخت قالب تزریق پلاستیک را به صورت تخصصی و حرفه‌ای دارد. در ویدیوی مقابل ماشین کاری CNC یکی از قالب‌های جلو پنجره خودرو KMC-T9 که توسط متخصصان این شرکت به سفارش شرکت کرمان موتور طراحی و ساخته شده است، نشان داده می‌شود. 

چرا اروند نگر ارشد؟
  • رعایت استانداردها و اصول طراحی و مهندسی
  • بهره مندی از متخصصین باتجربه و کارآزموده قالب سازی
  • امکان طراحی و ساخت قالب‌های تزریق پلاستیک پیشرفته و مکانیزم‌دار
  • استفاده از بهترین متریال در ساخت قالب تزریق پلاستیک
  • بهره‌گیری از تجهیزات دقیق قالب سازی از برندهای مطرح جهان
  • تحویل به موقع پروژه‌ها با دقت و کیفیت بالا

همان طور که گفته شد، یکی از پرکاربردترین روش‌های تولید قطعات پلاستیکی، قالب‌گیری تزریقی می‌باشد. در این روش پس از طراحی قالب و ساخت قالب تزریق پلاستیک، تولید کننده قادر خواهد بود قطعات پلاستیکی با تیراژ بالا تولید نماید. کوتاه بودن سیکل تولید و تولید همزمان چند محصول با استفاده از قالب‌های چند کویته، این فرآیند را به گزینه‌ای ایده‌آل جهت تولید تیراژ بالای محصولات تبدیل کرده است.

علاوه بر این سایر مزایای استفاده از قالب یری تزریقی عبارت‌اند از:

  • دقت بالا و امکان تولید محصولاتی با هندسه پیچیده
  • تکرار‌پذیری
  • امکان استفاده از طیف وسیع مواد مصرفی

انواع قالب تزریق پلاستیک:

به طور کلی قالب‌های تزریق پلاستیک را می‌توان در دو نوع قالب راهگاه سرد و قالب راهگاه گرم تولید کرد.

سیستم‌های راهگاه گرم، شبکه‌های حرارت داده شده‌ای هستند که پس از جامد و سرد شدن قطعه‌ی درون قالب، همچنان مذاب باقی می‌مانند و اثری از گیت یا اسپرو هنگام خروج قطعه از قالب مشاهده نمی‌شود. این روش نسبت به روش سنتی یا همان راهگاه سرد، هزینه‌ی بیشتری دارد.

مزایای قالب راهگاه سرد:
  • قیمت مناسب‌تر
  • ساختمان ساده
  • تعمیر و نگهداری راحت‌تر
  • ابعاد کوچک تر قالب
مزایای قالب راهگاه گرم:
  • تیراژ تولید بالا
  • کاهش وابستگی به نیروی انسانی
  • تولید محصول با دقت ابعادی بالا
  • مشخص نبودن بقایای راهگاه بر روی قطعه

قیمت قالب تزریق پلاستیک:

هزینه قالب سازی و قیمت قالب‌های تزریق پلاستیک باتوجه به شکل، اندازه و تیراژ محصول تولیدی متفاوت است، مهم‌ترین پارامترهای اثر گذار بر روی قیمت قالب به شرح زیر است: 

  • ابعاد و وزن قالب؛ اولین فاکتور در تعیین قیمت قالب تزریق پلاستیک، ابعاد قطعه تولیدی هست به طوریکه ابعاد و وزن قالب متناسب با ابعاد قطعه است. از آنجایی که با بزرگ‌تر شدن قالب میزان فولاد بیشتر و نیز زمان ماشین کاری بیشتری مورد نیاز است، قیمت آن نیز افزایش می‌یابد. 
  • متریال قالب؛ جنس قالب می‌تواند فولاد ۲۳۱۲ با سختی بالا یا انواع فولاد MO40 باشد که وابسته به آن قیمت قالب متفاوت است.
  • نوع راهگاه مواد؛ قالب‌های راهگاه گرم هزینه تولید بالاتری نسبت به قالب‌های راهگاه سرد دارند.
  • نوع ساخت اجزا؛ قالب می‌تواند به صورت اینسرتی (تمام اجزا به صورت جز به جز) و یا یکپارچه تولید گردد. قالب‌های اینسرتی قیمت بالاتری دارند.
  • کیفیت سطح؛ هرچه پولیش سطح قالب کیفیت بالاتری داشته باشد، قیمت قالب افزایش می‌یابد. برای تولید قطعاتی که آبکاری می‌شوند مانند آرم خودرو، پولیش سطح با کیفیت بسیار بالا نیاز است. 
  • عملیات حرارتی؛ انجام عملیات حرارتی و نیتراسیون و تنش گیری با وجود اینکه هزینه ساخت قالب را افزایش می‌دهد،  منجر به افزایش طول عمر قالب می‌گردد. 
  • سیستم پران؛ سیستم پران قالب می‌تواند به صورت تمام اتوماتیک یا دستی باشد. سیستم‌های پران دستی مناسب قطعات پلاستیکی با تیراژ پایین هستند و قیمت کمتری دارند.

مراحل ساخت قالب تزریق پلاستیک

ساخت قالب تزریق پلاستیک مراحل مختلفی مانند طراحی قالب، ماشین کاری CNC و .. دارد که در ادامه به توضیح آن می‌پردازیم.

   1. طراحی قطعه:

برای ساخت قالب تزریق پلاستیک ابتدا مدل قطعه پلاستیکی را طراحی می‌کنیم. طراحی قطعه پلاستیکی با در اختیار داشتن نمونه قطعه پلاستیکی، نقشه دو بعدی یا بهره‌مندی از علم طراحی انجام می‌گردد. طراحی قطعه پلاستیکی با استفاده از نرم افزارهای تخصصی طراحی و نقشه کشی مانند کتیا، اینونتور و ...  انجام می‌شود. شرکت اروند نگر ارشد با بهره‌مندی از طراحان حرفه‌ای، قابلیت طراحی انواع محصولات جدید و تبدیل ایده شما به محصول را دارد.

   2. ساخت نمونه اولیه:

یک نمونه اولیه از قطعه طراحی شده با استفاده از تکنولوژی‌های جدید مانند پرینت سه‌بعدی ساخته می‌شود. این نمونه برای ارزیابی ابعاد، مونتاژ پذیری و سایر پارامترهای کلیدی قطعه تولید می‌شود.

   3. طراحی قالب:

طراحی قالب تزریق پلاستیک نیازمند دانش طراحی و تجربه بسیار بالا در تولید قالب‌های صنعتی است. رعایت کردن اصول و استانداردهای بالا در طراحی قالب تزریق ضروری است و طراحی باید در نهایت دقت و کارایی انجام شود. با رعایت و استفاده از این اصول می‌توان بهترین قالب‌های تولید پلاستیک را تولید کرد. این مرحله شامل انتخاب مواد مناسب برای ساخت قالب، تعیین شکل و اندازه دقیق قالب و تعیین جزئیات فنی قالب است. طراحی قالب نیز با استفاده از نرم افزارهای تخصصی مانند کتیا، اینونتور و ...  انجام می‌شود.

 
 4. شبیه‌سازی تزریق پلاستیک و بررسی قالب:

پس از طراحی محصول و قالب و قبل از شروع ساخت قالب، برای رصد کلیه مراحل تزریق و اطمینان از کارایی قالب، فرآیند تزریق پلاستیک شبیه‌سازی و آنالیز می‌گردد. در شرکت اروند نگر ارشد برای این امر از نرم‌افزار مولدفلو (Moldflow) محصول شرکت اتودسک (Autodesk) قوی‌ترین شبیه‌ساز فرآیند تزریق پلاستیک‌ها در دنیا استفاده می‌شود. مواردی چون وجود هوا، تزریق ناقص، خط جوش و توزیع حرارت غیریکنواخت در قسمت‌های مختلف قالب تزریق پلاستیک بررسی و اصلاح می‌شوند.

   5. قالب سازی:

پس اطمینان از عملکرد قالب طراحی شده، ساخت قالب با خرید فولاد و قطعات استاندارد آغاز می‌شود. سپس با استفاده از ماشین کاری CNC طرح قطعه روی قالب ایجاد می‌گردد. باتوجه به هندسه قطعه و طراحی انجام شده، احتمال نیاز به مس و استفاده از دستگاه اسپارک جهت ایجاد جزئیات طرح نیز است. همچنین اگر قالب از نوع راهگاه گرم باشد، در این مرحله هات رانر نیز ساخته می‌شود. در نهایت پس از پولیش سطح قالب تزریق پلاستیک، قالب مونتاژ می‌شود.

 6. تست اولیه:

پس از ساخت قالب، جهت بررسی عملکرد آن چند نمونه قطعه با استفاده از دستگاه تزریق پلاستیک تولید می‌گردد و سپس به اقدام به رفع ایرادات احتمالی می‌کنیم. در این مرحله پارامترهای کلیدی تزریق مانند فشار، دما و سرعت تنظیم می‌شود و قطعه تولید شده برای انجام تست‌های دوام و عملکرد ارسال می‌گردد.

   7. آبکاری و سخت کاری قالب:

در آخرین مرحله ساخت قالب تزریق پلاستیک، آبکاری و سخت کاری برخی بخش‌های قالب انجام می‌شود.

   8. نگهداری و تعمیرات:

قالب پلاستیکی برای تولید مکرر استفاده می‌شود، بنابراین نیاز به نگهداری و تعمیرات دوره‌ای دارد تا کیفیت تولید حفظ شود.

شرکت اروند نگر ارشد ساخت انواع قالب تزریق پلاستیک را به صورت تخصصی و حرفه‌ای انجام می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.