تولید قطعه پلاستیکی با چه روشهایی انجام میشود؟
تولید قطعه پلاستیکی در صنعت به روشهای گوناگونی انجام میشود که هر کدام مزایا، الزامات و محدودیتهای خاص خود را دارد. به طور کلی طراحی قطعه، جنس، اندازه و شکل آن بهترین فرآیند را تعیین میکند. در این مطلب هر یک از روشهای تولید قطعات ترموپلاست را به اختصار توضیح دادهایم.
1. تزریق پلاستیک
رایجترین روش تولید قطعه پلاستیکی، تزریق پلاستیک یا قالب گیری تزریقی است. در این روش پلاستیک مذاب با فشار درون قالب تزریق میشود. سپس شکل قالب را به خود میگیرد و سرد و جامد میشود. تزریق پلاستیک یکی از روشهای سریع تولید قطعهای پلاستیکی است که طوری که مناسب تولید قطعات با تیراژ بالا است. قطعات تولیدی به این روش میتوانند طیف وسیعی از اندازه و شکلهای مختلف را داشته باشند.
تولید قطعه پلاستیکی به روش تزریق پلاستیک نیازمند ساخت قالب است که اغلب زمان و هزینهی قابل توجهی صرف قالب سازی میشود. جهت جبران هزینه قالب سازی لازم است که تولید با نظم و تیراژ بالا انجام شود.
یکی از کاربردهای اصلی قطعات تولید شده به روش تزریق پلاستیک، صنعت خودرو است. شرکت اروند نگر ارشد تولید کننده انواع قطعات خودرو به روش تزریق پلاستیک است. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
مزایا استفاده از دستگاه تزریق پلاستیک
- توانایی تولید قطعات با هندسه و شکل پیچیده با دقت بالا
- سرعت بالا در تولید و توانایی تولید قطعات تیراژ بالا
- هزینه کم به نحوی که دستگاههای تزریق پلاستیک نسبت به سایر روشهای تولید قطعه پلاستیکی مقرون به صرفه هستند.
- تکرارپذیری، توانایی تولید مداوم قطعات یا محصولات یکسان با کمترین تغییر در ابعاد، وزن و خصوصیات هندسی
2. اکستروژن
در شکلدهی اکستروژن، مواد مذاب به طور مداوم از قالب عبور میکنند و پروفایلی سرد و جامد با اندازه و شکل مشخص را شکل میدهند. سپس پروفایلهای پیوسته و مستقیم تولید شده، به طول برش داده میشوند. این روش بیشتر برای تولید قطعه پلاستیکی به شکل ورق، فیلم و لوله به کار میرود. این روش نیز نیازمند ساخت قالب است ولی قالبهای اکستروژن که برای پروفیلهای ساده ارزان هستند، معمولا در هزینه تولید سهم کمی دارند. ایجاد برخی ویژگیهای محصول مانند حفرهها و سوراخها نیاز به عملیات ثانویه دارد که میتوانند نقش بزرگی در هزینه تولید محصول ایفا کنند.
3. قالب گیری بادی
یکی دیگر از روشهای رایج تولید قطعه پلاستیکی، روش بادی است. این روش عمدتا برای تولید محصولات توخالی مانند بطریها، ظروف و کرههای سبک استفاده میشود. قالبگیری بادی به سه صورت انجام میشود: قالبگیری بادی اکستروژن، قالبگیری بادی تزریقی، قالبگیری بادی تزریق کششی.
فرایند قالب گیری بادی با گرم کردن پلاستیک و ایجاد لقمه اولیه آغاز میشود، لقمه اولیه به صورت یه استوانه یک سر آزاد دارای روزنه است که هوا میتواند از آن عبور کند، سپس لقمه داخل قالب قرار میگیرد و باد در آن دمیده میشود، فشار باد پلاستیک را هل داده و به دیواره قالب میچسباند، پس از خنک شدن پلاستیک و سرد شدن آن قالب باز شده و قطعه خارج میشود.
در دو روش دیگر لقمه از تزریق در قالب مخصوص ایجاد میشود در مرحله دمیده شدن روش آخر یعنی قالبگیری بادی تزریقی کششی یک میله لقمه گرم شده را میکشد و در همین حال هوا در آن دمیده میشود.
4. ترموفرمینگ (شکل دهی با حرارت)
تولید قطعه پلاستیکی به روش ترموفرمینگ، با گرم کردن یک ورق ترموپلاست تا نقطه نرم شدن آن شروع میشود. سپس ورق گرم شده بر روی قالب قرار میگیرد و با بسته شدن قالب، شکل آن را به خود میگیرد. محصولات تولید شده به روش دارای دیوارههای بسیار نازک، مانند لیوانهای پلاستیکی یکبار مصرف، باشند. قیمت قالبهای این روش بسیار پایین تر قالبهای تزریق پلاستیک است. ترموفرمینگ میتواند قطعات بزرگی را با قالبها و تجهیزات نسبتا ارزان تولید کند.
5. روتومولدینگ (قالب گیری چرخشی)
در تولید قطعه پلاستیکی به روش روتومولدینگ، مقدار مشخصی از رزین ترموپلاستیک که معمولا به شکل پودری است، داخل یک قالب قرار می گیرد که سپس درحالی که قالب میچرخد از بیرون گرما داده میشود. مواد داخل قالب ذوب میشوند و شکل قالب را خود میگیرند. این فرآیند تا زمانی که تمام پلاستیک ذوب شود ادامه مییابد. پس از خنک شدن مواد، محصول نهایی که مانند دیواره توخالی است، تولید میشود.
جمع بندی: امروزه تولید قطعه پلاستیکی با روشهای گوناگونی انجام میشود. تزریق پلاستیک یکی از رایجترین روشها در سراسر دنیا میباشد. شرکت اروند نگر ارشد پیشگام در زمینه تولید قطعات پلاستیکی خودرو با روش تزریق پلاستیک است. محصولات این شرکت در خط تولید خودروسازان برتر کشور مانند کرمان موتور، مکث موتور و ... مورداستفاده قرار میگیرد. برای مشاهده محصولات اروند نگر ارشد، اینجا کلیک کنید.
بدون دیدگاه